Feest!

Lieve kinderen en grote mensen,

Vandaag vieren we feest, want Juul en Jack gaan worden gedoopt. Ik ga bij dit feest een mooi verhaal vertellen. Dat verhaal helpt ons om te begrijpen: wat is nou dopen en waarom doen we dat eigenlijk? Zodat we het feest nog feestelijker kunnen vieren. Het is het verhaal van de doop van Jezus in de rivier de Jordaan. Die rivier de Jordaan ligt heel ver van hier, in Israël. Eigenlijk moet je daar naar toe met het vliegtuig.

Denk maar even mee, we stappen met z’n allen in het vliegtuig helemaal naar Israël. FOTO 0, de wereldbol

We stijgen op…., we vliegen een hele tijd…….. En dan zijn we in Israël. Als we in Israël zijn, dan moeten we nog een tijdje in de bus…… en dan zijn we bij de Jordaan. En….., moet je nou eens kijken…… Wie staat daar op de foto?

Foto 1, Wilma. Dat is juf Wilma Dijkhuis. Een aantal jaren geleden ben ik, ds. Wim, samen met een heleboel andere mensen naar Israël geweest. En Juf Wilma, die was ook mee!!!! Klopt toch?  En toen hebben we samen dit gezien:

Foto 2, de rivier de Jordaan!!!! Zo ziet die eruit. Die bestaat echt! En die is er nog altijd (flesje water laten zien!!!)

Waarom wilden we daar naar toe? Omdat op dit plekje Jezus ooit is gedoopt. En dat vonden we zo belangrijk, dat plekje, daar moesten we naar toe.  We hebben geen foto’s van de doop van Jezus, want het is héééél lang geleden dat Jezus is gedoopt. Maar we hebben het wel in een boek, de bijbel, waar de verhalen over God en Jezus instaan. Dus ik ga het verhaal vertellen en we doen er wél wat plaatjes bij die door een meneer zijn gemaakt die heel knap kan tekenen.

Het verhaal gaat zó: kijk, dit is Johannes (foto 3). Johannes is een knecht van God, een helper van God. Hij mag van God iets moois doen, eigenlijk net zoiets als wat ik mag doen als dominee. Hij mag de mensen vertellen over dat God van ze houdt, van ze allemaal. Johannes kan heel mooi vertellen, daarom komen er ook heel veel mensen naar hem toe. Sommige mensen komen van heel ver. Ze komen lopen, of op een ezel, want in die tijd zijn er nog geen auto’s of fietsen of bussen. Johannes zegt tegen de mensen: mensen, ik mag aan jullie vertellen dat God heel veel van jullie houdt. En God wil graag dat jullie ook veel van elkaar houden en dat je goed bent voor elkaar.

Maar, dat is gek….. Als Johannes dat zegt, dat God zoveel van ze houdt én dat ze van elkaar moeten houden, dan zijn er ook mensen die zich gaan schamen. Die krijgen wat buikpijn…… Want die denken, wacht eens even…., ik ben soms helemaal niet goed voor een ander. Er staat een jongetje tussen. Hij heet Levi. En Levi pest vaak zijn buurjongen en scheldt hem uit, omdat die rood haar heeft….. Hij weet zelf ook wel dat dat niet goed is, maar hij doet het wel. Er staat een vader tussen die heeel hard werkt, zo hard dat hij als hij in de avond moe thuis komt hij loopt te schelden op moeder én ook op zijn kinderen. En die vader denkt ook…., oei, ik doe iets fout…… Er staat iemand tussen die iedere zondag naar de kerk gaat en zegt “Ik hou heel veel van God”. Maar die bedenkt opeens: ja, wacht eens even, maar ik heb deze week aan iemand een rekening gestuurd die eigenlijk veel te duur was…..

Dan gebeurt er iets bijzonders. Levi die zijn buurjongetje zo gepest heeft omdat die rood haar heeft en die altijd maar kliert, begint opeens te huilen. Johannes vraagt: waarom moet je huilen? Ik schaam me, Johannes, jij vertelt dat God van me houdt, en dat ik goed voor anderen moet zijn, maar ik pest mijn buurjongetje. Hoe kan ik nou verder? Kan ik het anders doen? Weet je wat ik van God mag zeggen? Ik mag zeggen: je mag altijd opnieuw beginnen als je iets doms, iets fout hebt gedaan. Zeg het maar eerlijk en probeer het goed te maken met die ander. Maar van God mag je altijd opnieuw beginnen. Zal ik het je laten zien, dat ga ik je dopen in dit water!

Wat is dát dan, vraagt Levi, dopen? Ja, zegt Johannes, dan doe ik water over je heen. Net als wanneer je onder de douche gaat of als je wordt gewassen. Dan word je schoon. Nu is het net alsof je een wasbeurt van God krijgt en mag ik als knechtje van God zeggen: Levi, wat je ook doet in je leven, voor goeds of fouts, God houdt altijd van je! En je mag altijd opnieuw beginnen van God, geloof dat maar! Je krijgt altijd schone, witte kleren, altijd een nieuw begin. Há, dat wil ik wel…, zegt Levi en hij wordt gedoopt door Johannes. Maar niet alleen Levi wordt gedoopt, ook die vader die altijd zo mopperig thuiskomt omdat hij te hard werkt en die neemt zich voor: ik ga het toch kalmer aan doen……. En zo…., wordt de één na de ander gedoopt, krijgen ze een nieuw begin van God.

Maar dán gebeurt er iets bijzonders…….. Opeens staat Jezus tussen de mensen. Jezus is familie van Johannes. En Jezus zegt: Johannes, wat mooi dat je dit doet, dat je de mensen van God vertelt en dat je altijd opnieuw mag beginnen bij God. Ik wil ook graag dat je mij doopt. Wil je dat wel doen?

Johannes schrikt. Hij kent Jezus. Hij weet dat Jezus heel bijzonder is. Jezus komt van God en eigenlijk is Jezus altijd vol liefde voor mensen. Jezus hoeft toch niet onder de douche van God? Die hoeft toch niet opnieuw te beginnen….. Jezus…., wat vraag je nou van mij, zegt Johannes. Jij hoeft toch niet te worden gedoopt!!!!????? Ik wil dat heel graag Johannes, want wat jij nu doet, aan alle mensen vertellen dat ze bij God, bij mijn Vader mogen horen, altijd, dat wil ik óók vertellen. Ik wil bij de mensen horen, bij alle mensen. Ook als ze heel domme dingen doen, dan wil ik ze helpen om opnieuw te beginnen. Ik wil dat ze dan weten dat God altijd van ze blijft houden.

Johannes wordt er verlegen van….. Moet ik dan jou dopen, Jezus? Ja, zegt Jezus, wil je dat alsjeblieft doen? En dan doet Johannes dat!!! (plaatje 4). En dan is er opeens een stem van God en die zegt: dit is mijn lieve Zoon Jezus, vertrouw Hem maar en doe maar wat Hij zegt…… De mensen zijn verbaasd en blij (plaatje 5). Ze lachen…… Wat mooi dat Jezus er is. Wat mooi dat God zo laat zien dat Hij van ons allemaal houdt. Wat mooi dat God ons altijd een nieuw begin wil geven…….

En nou is het zo bijzonder, dat dat verhaal van lang geleden niet voorbij is, maar dat het nog steeds doorgaat. Want we gaan weer even in het vliegtuig zitten en stijgen op uit Israël en dan vliegen we de hele wereld even snel over….. (Foto 5) En dan zien we dat er in allemaal landen het verhaal van Jezus wordt verteld…… Nog steeds. En uiteindelijk….., landt het vliegtuig hier bij ons. (Foto 6!). Zien jullie waar dat is? De kamp, jullie school onze huizen waar wij wonen.

En horen we hier vandaag dat God van ons allemaal houdt en vieren we het feest van de doop van deze twee! (Foto 7)