Israëlreis oktober 2013

Israëlreis 19-26 oktober 2013.

Israël, een land van contrasten, van geloof, een historisch land, soms dor en droog, maar ook een vruchtbaar land. In dit land hebben wij, een groep van 28 mensen van de PKN Hardenberg-Heemse-Radewijk rondgereisd onder de enthousiaste leiding van Wim en Gerda van der Wel. Als gids hadden we Jozef (ja zo heet hij echt!) uit Nazareth.

Met z’n drieën hebben zij ons inzicht gegeven in de complexiteit van dit land maar ons ook verteld over de Bijbelse plaatsen, groepsfoto reis Israelde prachtige tuinen en de vele verschillende kerken.

Na aankomst op het vliegveld van Tel Aviv werden we direct per bus naar Jeruzalem gebracht door Amnon, die de hele week onze chauffeur bleef.

Zondagmorgen vroeg stonden we op de Olijfberg en dat was een heel speciaal gevoel. Naast de tuin van Gethemane hadden we een korte kerkdienst met een meditatie en enkele liederen. We kregen samen de zegen en voelden dat als een zegen voor ons verblijf in dit bijzondere land. De startdienst voor een enerverende reis die ons veel gebracht heeft

Israël is een land van het Jodendom, het Christendom en de Islam en elk geloof heeft zijn eigen heilige plaatsen, soms zijn er kerken op elkaar gebouw om hun heilige plaats aan te duiden.

In één van deze kerken hebben we ook samen gezongen en dat was prachtig, de akoestiek was er geweldig. Net als Jezus hebben we de Via Dolorosa gelopen die eigenlijk kort was maar wel lastig.

Heel speciaal om mee te maken was de Bar Mitswa bij de Klaagmuur, heel traditioneel maar wat een blijdschap sprak eruit. Iedereen werd een beetje stil toen we het gedachtenispark aan de Holocaust binnengingen. Zoveel beelden en getuigenissen, je hebt het vaker gehoord en gelezen, maar hier in Israël lijkt het nog erger. De meeste indruk maakte de donkere zaal met de vele, vele lichtjes die de anderhalf miljoen kinderen verbeelden die in de oorlog gestorven zijn. Hun namen werden 24 uur per dag voorgelezen.

Het wordt een te lang verhaal als we alles opnoemen wat we gezien hebben, maar de rondvaart op het meer van Galilea was prachtig. Het was windstil, dus geen storm nu en Wim hield een korte lezing. Een lied maakte deze rondvaart compleet.

Deze hele week was het prachtig zomerweer-tussen 26 en 30 graden en dus lekker luchtige kleding. Maar op veel plaatsen mocht dit natuurlijk niet en dan moesten we “heilige kleding” aan, dat betekende de schouders en knieën bedekt. Dan kwamen er de prachtigste sjaals tevoorschijn voor de dames en konden de heren hun broeken langer “ritsen”. Dat gaf soms hilarische beelden.

De Dode Zee, ja dat is zó apart, kopje onder zal je niet lukken. Dus pak je de Toren, de Libelle of HHC-thuis en drijf je al lezend rond en dat hebben de meesten van ons dan ook gedaan onder veel gelach.

Onze gids Jozef liet ons nog zijn kerk zien: de Grieks-Katholieke kerk in Nazareth en aan zijn stralende gezicht kon je zien dat hij heel trots was op zijn kerk en terecht: het was een prachtige kerk.

We hebben met elkaar vele momenten beleefd:

Momenten van ontroering, van verwarring, verbazing en ook zeker ”kippenvel” momenten, vooral bij een spontaan gezongen lied, samen met Braziliaanse mensen of bij een lied van Zuid-Afrikaanse vrouwen: de Zwarte Engelen. Maar er was ook teleurstelling, over b.v. de teloorgang van de kibboets die vroeger uit idealisme opgebouwd is.

Als groep hebben we veel over deze momenten kunnen praten, we hebben veel gelachen maar ook raakten we soms  geëmotioneerd, omdat dingen soms diepe indruk maakten. Dit land van contrasten heeft veel met ons gedaan en dat we er zoveel over gehoord en van gezien hebben is een verdienste van Wim en Gerda en Jozef, onze gids. Zij samen waren “een goed stel” dat ons prachtige verhalen heeft verteld en ons enig inzicht heeft gegeven in dit mooie land.

Wij allen-in de leeftijd tussen 50 en 81 jaar- kunnen terugkijken op een fantastische reis. De vele foto’s en een film houden we als bewijs. We zullen ze vast vaak bekijken.

Eén van de deelnemers…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.