De week van de armoede…

De week van de armoede…

´De week van de armoede` zo wordt deze week genoemd. En armoede is er. Kijk eens om je heen. Heb je de ellende gezien? Gevoeld misschien wel… We zouden kunnen ‘omkijken naar elkaar’. Zodra je merkt dat iemand in de problemen komt, of zit, probeer te polsen of je iets kunt doen.

Onderaan dit bericht vind je een aantal belangrijke links waar je misschien je voordeel mee kunt doen!

In mijn omgeving merk ik hoe eenzaam gezinnen kunnen worden door schulden en ernstige financiële problemen. Mensen die een baan hebben, een ‘gewoon’ leven leiden. En ondertussen naar de voedselbank zouden moeten gaan. Ze komen de schaamte maar niet voorbij. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, en wat kunnen we nog doen? Doodmoe word je er dan van. Zo moe dat je de moed verliest, al moe wordt als je er aan denkt de papieren bij elkaar te zoeken. De post eindelijk te openen terwijl je niet durft. Deurwaarders die je dreigen, flessen inleveren voor benzine. Want je moet toch naar je werk.

Niet alleen mensen met een uitkering hebben het moeilijk.

Het idee bestaat dat mensen met geldproblemen ‘uitkeringstrekkers’ zijn die niet met geld kunnen omgaan. Maar niets is minder waar. Hardwerkende mensen met een heel laag inkomen. Die 40 uur per week werken voor iets meer dan het minimum inkomen. Of een modaal inkomen. Net genoeg om van te eten, net genoeg – of net niet- om de vaste lasten te betalen. Teveel om in aanmerking te komen voor toeslagen, en dan ruim beneden de armoedegrens rollen.

De ‘werkende armen’ worden deze mensen genoemd.

Zij maken geen gebruik van ons sociale vangnet. En toch komen zij vaak in aanmerking voor allerlei subsidies als het inkomen écht te laag is. Of hulp als er schulden zijn, waar zij geen weet van hebben. Als je het bestaan niet weet ga je het ook niet gebruiken. En veel ruchtbaarheid wordt hier niet aan gegeven.

De gemeente heeft verschillende potjes.

Het is niet alleen als je in de bijstand zit, dat er allerlei potjes zijn. Ga eens vragen bij jouw gemeente om te kijken hoe het zit. Het is zelfs zo dat er mensen zijn die niet weten dat zij in aanmerking komen voor zorgtoeslag of korting op gemeentelijke heffingen. Er zijn fondsen voor sport voor jouw kinderen, voor bijzondere bijstand, voor een abonnement op de krant, en noem maar op. Ook jij kunt in aanmerking komen voor een voedselpakket, of bijvoorbeeld de kledingbank.

Kom je er zelf niet meer uit? Neem dan contact op met de gemeente. Zij zullen ( moeten) je op weg helpen. Zéker bij dringende zaken zoals een dreigende uithuiszetting.

De overheid heeft een website waar je informatie vinden kunt. Kijk ook even onder het kopje over bedreigende situatie. Zoals bijvoorbeeld huisuitzetting.

Waar moet ik schuldhulpverlening aanvragen? | Rijksoverheid.nl

Gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen

Iedere gemeente ondersteunt huishoudens met een laag inkomen. Zo kunnen deze huishoudens alle echt noodzakelijke uitgaven doen. Hier leest u meer over regelingen van de gemeente.

Bijzondere bijstand aanvragen | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl

Onderstaande link is van het Nibud. Daar staat alle info die je nodig hebt voor wat betreft de bijzondere bijstand.

Gemeentelijke regelingen – Nibud

Lees deze pagina van het NIBUD goed door en begin bovenaan!

Soms opent de link niet in een nieuw blad en zul je terug moeten navigeren naar Facebook.

Ik hoop dat ik op deze manier iets voor iemand kan doen.