Onze wijkgemeente is heel klein begonnen. In 1976 kwamen de eerste huizen in Baalder klaar en was er op kleine schaal sprake van gemeentevorming. Voor allerlei kerkelijke activiteiten maakten we gebruik van huiskamers, een tijdelijke voorziening ‘Het Kampje’ naast sporthal De Kamp, of we kwamen bij elkaar in de bovenzaal van De Kamp. Ook bood ‘De Boerderij’, een wijkvoorziening, ons af en toe onderdak.
Vanaf het begin trokken de Gereformeerden en Hervormden in S.O.W.-verband met elkaar op. Dat kwam vooral tot uitdrukking in de Baalderdiensten die we vanaf 1980 op de tweede zondag van de maand gingen houden in sporthal De Kamp. Gaandeweg de jaren tachtig en negentig groeiden we naar elkaar toe en gingen we steeds meer samenwerken. Ook in het grotere geheel van Hardenberg was dit het geval.
En toen in de navolging van het landelijk fusieproces besloten werd tot de vorming van de Protestantse Gemeente te Hardenberg-Heemse en er een nieuwe wijkindeling moest komen, werd de wijkgemeente Baalder gevormd. Dit gebeurde op 1 september 2006. Verspreid over zo’n ongeveer 450 adressen wonen er ruim 850 wijkgemeenteleden. Zij wonen in de nieuwbouwwijk Baalder en komen uit Hardenberg of de directe omgeving. Voor een groot deel komen ze ook uit alle hoeken van ons land. Andere wijkgemeenteleden wonen in de buitengebieden Oud Baalder of Loozen, en zij hebben daar veelal altijd al gewoond.
WIJKINDELING
Zoals hierboven werd gesproken over het aantal adressen, is onze wijk opgedeeld in 6 secties van zo’n 70 adressen. Elke sectie heeft een wijkteam bestaande uit; – een pastorale ouderling en beleidsouderling – een diaken – een aantal contactpersonen. Het team komt geregeld samen en ze praten met elkaar door wat er in de wijk of in de eigen sectie speelt. Ook is er nauwgezet overleg met dominee van der Wel. Er zijn afspraken gemaakt over het werk in de wijk. De contactpersonen doen vooral contactueel bezoekwerk, de ouderlingen zijn meer pastoraal bezig en de diaken heeft zijn diaconale taak.
Jaarlijks organiseren de wijkteams 1 à 2 een ontmoetingsavond per wijkteam.
WIJKTEAMS
Een lijst met adressen vind je onder tabblad wijkteams. Weet u onder welke indeling u valt? Dan kunt u onder aan deze pagina in het kaartje de desbetreffende deelwijk aanklikken en u kunt dan aan de linkerkant de contactgegevens vinden.
Pastoraat is een belangrijk deel van ons samen-wijk zijn. Of beter: omzien naar elkaar, want dat is de mooiere naam. Als het goed is leven heel veel mensen in hun eigen buurt met elkaar mee! Daarnaast proberen de wijkteams en de predikant dat ook te doen. In de komende maand hebben de wijkteams gezamenlijk twee activiteiten.