NJOB achtergrond-large

S

inds het begin van het seizoen 2012 heeft de Baalderdienst een eigen huisband: De “Nu-je-onderweg-Band”. Een band die liedjes voor, tijdens en na de dienst speelt of begeleidt. Initiatief hiertoe is genomen door Ds. Wim van der Wel in verband met het nieuwe liedboek dat in mei 2013 uitkwam, en waarin een groot aantal liederen zijn opgenomen die uitermate geschikt zijn voor uitvoering door een band. De liederen voor de dienst worden aangevuld met popsongs. Momenteel is er een ruim repertoire voorhanden waar uit geput kan worden. Nieuwe songs, die goed in de dienst passen worden door de bandleden zelf bewerkt.

De naam “Nu-je-onderweg-Band”, bedacht door Jesse Monshouwer , houdt meer in dan je in eerste instantie zou denken:

Wij mensen zijn voortdurend onderweg: van A naar B, van huis naar school, naar werk, van weekend naar weekend, van dag naar dag, van geboorte naar sterven.

Dan is het goed om regelmatig stil te staan in het nu. De Baalderdienst wil zo’n moment zijn. Een moment om niet vooruit te kijken of achterom maar om je heen; Een moment om je kaarten eens op tafel te leggen en na te gaan of je nog op koers ligt, je kompas te ijken. En natuurlijk om proviand in te slaan voor onderweg. Door dat samen te doen, schept een ‘band’

Iets over onze werkwijze

Er wordt gerepeteerd in “de Kamp”. Op het moment dat de Baalderdienstcommissie de liederen voor de dienst heeft bepaald worden die doorgegeven en gaat er een mail rond. Dan wordt er twee keer gerepeteerd. Zaterdagavond of zondagochtend vroeg wordt de geluidsapparatuur klaargezet en de nummers worden nog een keer doorgespeeld. Dan is de band klaar om te spelen! Momenteel wordt er één keer per maand medewerking verleend aan een dienst.

Mocht je je willen opgeven om mee te doen in de Band of een vraag hebben kun je terecht bij:

Bert Slijkhuis: bertslijkhuis55@gmail.com

Onze band

De band is qua grote wisselend omdat we redelijk wat jonge leden hebben komen en gaan er ook bandleden. Hieronder vind u de bandleden.

Jorien Lamberink
Zang
 
Wat doe je in de band?
Zang
Wat is er zo mooi aan zingen?

Het mooie aan zingen vind ik de 'emotie' kunnen over brengen van een lied.

Wat vind je leuk aan de band?

Ik zing met plezier in de band omdat we allemaal één ding gemeen hebben, muziek maken.

Inza Warrink
Zang
 
Wat doe je in de band?
Zang
Wat is zo mooi aan je instrument?
Wat ik zo leuk vindt aan het zingen is dat ik er heel erg van geniet om op te treden en mensen blij te maken!
Wat vind je leuk aan de band?
Ik vind band heel leuk omdat ik onze groep heel gezellig vindt.  
Jonne Mulder
Gitaar
Wat bespeel je?
Gitaar
Wat is zo mooi aan je instrument?
De reden dat ik ooit begon met gitaar spelen was omdat ik mijn favoriete nummer (op dat moment) wilde leren spelen. Via internet en een oude gitaar die op zolder lag leerde ik het mijzelf aan. Toen ik dit liedje eenmaal kon spelen, bleek dat ik die akkoorden ook kon gebruiken voor andere liedjes. Door elke keer mijn gitaarkennis een klein beetje uit te breiden heb ik mijzelf stapsgewijs heel veel geleerd. Verder vind ik de veelzijdigheid van de gitaar mooi. In bijna alle bekende genres is wel een gitaar te vinden.
Wat vind je leuk aan de band?
Het leukste aan de band vind ik de repetities. Doordat we met verschillende muzikanten en instrumenten samen spelen leer je elke repetitie weer iets nieuws over muziek. Ook blijven vaak een aantal bandleden na de repetitie wat langer om te 'jammen'. We spelen dan onze eigen muziek, improviseren en wisselen soms van instrumenten. Dit is altijd erg gezellig.
Jennifer ter Horst
Dwarsfluit/Zang
Wat bespeel je?
Dwarsfluit/Zang
Wat is zo mooi aan je instrument?
Ik vind de dwarsfluit erg mooi klinken. Het is vooral mooi als je twee stemmig kunt spelen. Ook in combinatie met andere instrumenten is de dwarsfluit een prachtig instrument. Van hele hoge tonen tot hele lage tonen.
Wat vind je leuk aan de band?
We hebben een gezellig clubje samen. Nu met een tweede dwarsfluit erbij klinkt het wel erg mooi. Ook kunnen wij elkaar af wisselen met liedjes fluiten, of juist liederen spelen die heel mooi tweestemmig klinken. We hebben een gezellig sfeertje bij de band en we zijn goed op elkaar ingespeeld.
Wendy Gosse
Zang
Wat doe je in de band?
Zang en af en toe piano.
Wat is zo mooi aan je instrument?
Ik vind zingen mooi omdat je het altijd kan doen en je hebt er niks voor nodig. Piano vind ik leuk omdat ik het een mooi instrument vind en je kunt er makkelijk bij zingen
Wat vind je leuk aan de band?

Ik vind de band leuk omdat je bijna nergens de kans hebt om in een band te spelen.

Anna van der Spoel
Alt-Saxofoon
Wat bespeel je?
Alt-Saxofoon
Wat is zo mooi aan je instrument?

Een saxofoon heeft een mooi geluid en een blaasinstrument vind ik leuk om te bespelen. Een saxofoon is heel veelzijdig, omdat je er bijvoorbeeld jazz mee kan spelen, maar ook pop en klassiek. Zelf speel ik het liefst pop of jazz.

Wat vind je leuk aan de band?

In een band kun je samen muziek maken en het is gezellig. We doen veel ervaring op bij de band doordat we op zondag in de kerk spelen.

Bart Nonkes
Gitaar/Basgitaar
Wat bespeel je?
Gitaar/Basgitaar
Wat is zo mooi aan je instrument?

Voor ik drie jaar geleden bas begon te spelen had ik vijf jaar ervaring op de gitaar, en ik kwam erachter dat de bas, die met zijn diepte en ritme de hart en ziel van een band kan zijn, net zoveel ruimte biedt voor muzikaliteit als de gitaar, en de perfecte combinatie van sfeer en virtuositeit geeft.

Wat vind je leuk aan de band?

Ik speel al sinds de oprichting van de NJOB bijna wekelijks in de Kamp, en tijdens de repetities en opvoeringen is er altijd een losse sfeer geweest, waar ieders inbreng gehoord wordt, en altijd een leidraad is geweest in mijn muzikale ontwikkeling.

Jacqueline Sybesma
Dwarsfluit
 
Wat bespeel je?
Dwarsfluit
Wat is zo mooi aan je instrument?
De dwarsfluit is een prachtig blaasinstrument dat bespeeld kan worden als onderdeel van een groter geheel als bijv. een band of als solo instrument. Juist die afwisseling vind ik mooi en de klank in combinatie met andere muziekinstrumenten. Lage warme tonen, dan weer tonen in het hogere segment. Ooit als kind begonnen met blokfluit waarna langere tijd orgel volgde maar uiteindelijk toch weer bij het fluiten terug gekomen, met dus de dwarsfluit. Ik geniet erg van het spelen, of het nu stukken zijn voor les die ik instudeer of juist voor de diensten, muziek ontspant en fluit leent zich wat dat betreft voor allerlei stijlen. De combi van het samen spelen vind ik het mooist.
Wat vind je leuk aan de band?
Het samen muziek maken en de open sfeer! Muziek verbindt en het samen repeteren is al een feestje op zich! We hebben een gezellige groep mensen met waardering voor elkaar en juist door de verschillende instrumenten en ieders eigen bijdrage proberen we elke weer samen er een muzikaal geheel van te maken! En daardoor hopelijk weer een mooie bijdrage voor de diensten.  
Tom Dantuma
Gitaar/Basgitaar
Wat bespeel je?
Gitaar/Basgitaar
Wat is zo mooi aan je instrument?

Hoe langer ik gitaar speel hoe meer ik het instrument ben gaan waarderen. Vooral de elektrische gitaar heeft veel mogelijkheden in geluid. Omdat je eigenlijk niet alleen je gitaar bespeelt, maar ook je versterker. Door met de band te spelen heb ik erg veel geleerd qua muziek, maar ook heb ik mijn eigen instrument beter leren kennen.

Wat vind je leuk aan de band?

Ik vind het erg leuk om in een bandje te spelen. Ik vind het erg leuk dat we zoveel verschillende instrumenten hebben, want hierdoor hebben we veel variatie in onze stijl van muziek. Wat ik het leukste vind is om zo nu en dan af te wisselen met instrumenten. Als gitarist kan je ook wel een beetje basgitaar spelen, het is daarom erg leuk om zo nu en dan wat anders te spelen.

Bert Slijkhuis
Bandleider
Wat bespeel je?
Piano
Wat is zo mooi aan je instrument?

Met enkele akkoorden schets je zomaar even een liedje, nieuw of bekend. Eigenlijk een soort magie. De klank van een piano is zo veelzeggend; het is als een palet met kleuren, waarmee je een klankschilderij maakt. Bijna elke emotie kun je op die manier weergeven. Met mijn instrument creëer ik dus iets, en dat is zo mooi.

Wat vind je leuk aan de band?

De jeugdigheid, de sprankeling van de band, samen met hetzelfde bezig zijn. En allemaal iets toevoegen, waardoor je ‘live’ iets neerzet wat iedere keer weer uniek is. Ik ben ook organist, dan heb je zelf alle controle over het geluid. Als onderdeel van de band ben je op elkaar aangewezen, je deelt de controle. Ook een mooie les voor mij!