Water tegen de dorst: de dominee en de videorecorder

Water tegen de dorst:  de dominee en de videorecorder

Begin september start ik met een missionaire specialisatie. Kort gezegd: ik ga me verdiepen in hoe we als kerkmensen en als voorgangers in de 21e eeuw op een aansprekende manier volgelingen van Christus kunnen zijn. Aansprekend voor mensen in de 21e eeuw, aanstekelijk ook voor mensen die weinig tot niks hebben met God of geloof, laat staan kerk. Eén van de kernpunten in die specialisatie is ook het loslaten van allerlei traditionele vormen van kerk zijn: durf out-of-the-box te denken en te doen.

Ik heb daar zin in en zie het vooral als een uitdaging. Waarom? Een tijd geleden was ik op een familiedag. Ik kan goed met mijn familie, gelukkig! Er is één aspect dat me iedere keer opvalt: van mijn generatie neven en nichten ben ik de jongste en voor zover ik weet ben ik de enige die nog iets heeft met geloof en die er dan ook nog “in werkt”. Soms voel ik lichte meewarigheid naar mij toe: neef Wim, aardige jongen…., die is nog van het geloof. Een oudere neef van mij was er o.a. samen met zijn kleindochter. “Weet je wat die neef, Wim, doet? Hij is dominee! Weet je wel wat dat is?.” Mijn achter-achternichtje knikte alsof haar opa aan haar vroeg “weet je wat een videorecorder is? “ Iets uit de vorige eeuw of zo, waar de mensen wat aan hadden bij t.v.kijken, maar wij hebben youtube en netflix en uitzending gemist. Overbodig en achterhaald dus, zo’n videorecorder.

Volgende vraag van opa: “weet je ook wat een dominee doet?” Dat wist mijn achter-achternichtje niet. Nu kan ik daarover gaan sippen. Ik zal niet ontkennen dat ik dat soms doe. Ik ben nu 29 jaar predikant en in al die jaren zijn er alleen maar berichten over terugloop van het aantal leden van kerken; of iets anders gezegd: er zijn steeds minder mensen die iets kunnen met het verhaal van Jezus en God; het gaat me regelmatig niet in mijn koude kleren zitten.

Ik kan ook wat anders doen. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, nu, vandaag, ik zou opnieuw predikant worden. Waarom? Omdat voor mij een leven met God zoiets is als water tegen de dorst. Zonder dát water kan ik niet leven. Ik kan wel ademen en zo, maar het zou voor mij voelen als een grote vorm van eenzaamheid. Leven op planeet tussen miljarden andere planeten in een stil en eindeloos heelal: je leeft een tijd en je gaat dood. En waar het dan allemaal toe heeft gediend, dat korte leven dat we leiden of lijden? Ik kan niet goed leven zonder het vertrouwende vermoeden, dat voor mij een vreemde vorm van zekerheid is – geloof dus – dat er Iemand is die deze wereld heeft gewild. Dat diegene onze vreemde planeet en ons leven nóg steeds wil en dat wát Hij met deze wereld wil duidelijk wordt in de verhalen van Jezus en óver Jezus.

Dat is wat anders dan dat ik geen vragen heb over hoe het dan allemaal zit: waarom zoveel ellende, waarom…. Maar ik leef liever mét die vragen en dat vertrouwende vermoeden dan er zonder. Overigens, ik schrijf de hele tijd “ik”, maar dat is veel te beperkt. In Nederland zijn er nog steeds veel van die eigenaardige mensen zoals ik. En is het niet hier in Nederland, dan zijn ze er elders in de wereld wel en er zijn plekken waar veel mensen enorm geraakt worden door God en alles wat er met Hem samenhangt. Daar groeien geloofsgemeenschappen in rap tempo en wordt geloven niet ervaren als een videorecorder uit de vorige eeuw maar als een pokémon-app, waar iedereen aan mee wil doen. Of anders: als water dat werkt tegen de dorst!

Maar goed: hier loopt het hoe dan ook terug. Tegelijk: nu die missionaire specialisatie er is, wil ik die uitdaging aangaan: zou het lukken, om dat wat voor veel mensen iets achterhaalds is – de videorecorder! – op een nieuwe en verfrissende manier te presenteren. Waarbij misschien – wel zeker! – een heleboel kerkelijke vormen van vroeger overboord moeten. Maar…, zou het een beetje kunnen lukken om mensen opnieuw te laten proeven dat dit water – de verhalen over God, over Jezus, –  eigenlijk verhipte goed kan helpen tegen de dorst?

water tegen de dorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.