Verkiezingen en waarden

Dit is mijn eerste blog. Nooit eerder gedaan, een blog! Ik ga het maar proberen. Telkens schrijven over iets actueels en dat verbinden met geloven en alles wat daarmee samenhangt. Daar ben ik per slot predikant voor. En dat ben ik met overtuiging!

Wat is er nu actueler dan de verkiezingen???? Wat mij zo verbaast zo sinds 2000 is de enorme aardverschuivingen in de uitslagen. Dan wint Lijst Pim Fortuyn 20 zetels en verliest de PVDA er een heleboel. Een volgende keer wint de SP gigantisch en verliest een ander weer enorm. En nu gaan de peilingen weer die kant op: CDA verliest giga, PVDA wint opeens (die Samson doet het goed op tv), SP leek te stijgen en nu weer te dalen als een jojo.

In de jaren 50-70 van de vorige eeuw waren die aardverschuivingen er niet. Het was de tijd van de verzuiling: gereformeerden stemden ARP, Rooms-Katholieken KVP, Socialisten PVDA enz. Het is in zekere zin goed dat die tijd voorbij is: mensen stemden haast “als vanzelf, zonder nadenken” op de club waar ze bij hoorden vanwege hun levensovertuiging.

Wat me nu zorgen baart is dat die levensovertuiging en de waarden die erbij horen bijna geen rol meer lijken te spelen. Partijen die hard schreeuwen of die een leider hebben die het goed doet op tv lijken in het voordeel te zijn. Alsof er telkens een wind uit een andere hoek waait en ons als kiezers van de ene naar de andere kant blaast. Verzuiling, dat starre, is niet goed, maar “met alle winden op tv meewaaien” is het andere uiterste.

Ik pleit voor “kiezen op basis van waarden die je in het leven belangrijk vindt?” Voor mij zijn dat vanuit de christelijke overtuiging zaken als:

  • Eerbied voor het leven, dat we kregen van de Schepper: duurzaamheid, goed omgaan met de natuur/schepping, ecologisch. En ook: respect en goede zorg voor ouderen, mensen met een beperking, een waardig levenseinde
  • Omzien naar mensen die kwetsbaar zijn in onze samenleving: mensen die werkloos, arbeidsongeschikt zijn, vluchtelingen (en al helemaal de jonge kinderen daarbij)
  • En zo zijn er nog wel een paar van die waarden…

Welke partij ik stem? Hou ik lekker voor mezelf. In elk geval ééntje die niet bijster hoog in de peilingen staat. Een partij die er bij mij uitkwam bij de kieswijzer die ik invulde met die waarden in mijn achterhoofd. Maar die met vallen en opstaan probeert de waarden die ik belangrijk vind waar te maken. Ik hoop op “waardevolle” uitslagen voor dit land!

Ds. Wim van der Wel

Een gedachte over “Verkiezingen en waarden

  1. Hoi Wim,

    Leuke eerste blog ! Leuk om te lezen wat mij betreft is je koppeling tussen iets actueels en geloven geslaagd. Ben erg benieuwd naar je volgende blog ! Ter inspiratie http://www.beleven.org. Lees ik bij 17/18e september: Rosj Hasjana (joods nieuwjaar). Indrukwekkend stil als je dat vergelijkt met ons knallende begin…

    Bee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.