Vast en zeker….

Vast en zeker….

Vast en zeker…..
over 40 dagen geen alcohol (blog Wim van der Wel)
Komend weekend barst het carnaval los! Heel Slagharen – Turfgat – gaat uit z’n dak. Jammer dat we in Hardenberg zo protestants zijn, want het is vooral een Rooms-katholieke traditie, dat carnalvallen. Het duurt tot en met dinsdag 28 februari en dan is het op woensdag 1 maart – mijn verjaardag – “aswoensdag”. Mensen krijgen een kruisje met as op hun hoofd, als ze dat willen en dan is het “vastentijd’, 40 dagen lang. Voor wie wil dan. Want vasten is vrijwillig en geen verplichting.
De gemeente Hardenberg wil wel…. Die wil net als vorig jaar dat zoveel mogelijk mensen 40 dagen geen alcohol drinken. Dat komt omdat ze – niet ten onrechte – zich zorgen maken over dat er veel mensen zijn met alcoholproblemen. En veertig – of dertig – dagen zonder…., dat kan mensen wél bewust maken van wat gezond is en wat niet gezond is. Het kan bovendien helpen om baas te zijn over en in je eigen leven in plaats van slaaf. Want zo zijn we wel bedoeld, volgens de Bijbel: baas over je eigen leven en geen slaaf…. In bijbelse taal: vrijheid die Gods kinderen hebben en beleven.
Nu ben ik dus protestants en steeds meer protestanten gaan meedoen met vasten. Ik wil het ook gaan doen, samen met mensen in wijk Baalder, wie maar wil. En als jij, lezer, dit leest en denkt: ik doe ook mee, vooral doen!!
Waar komen die 40 dagen vandaan en waar zou dat hele vasten eigenlijk goed voor zijn? Die 40 dagen komen uit de Bijbel en 40 is in de Bijbel vaak een getal dat symbool staat voor “leertijd, proeftijd, tijd om sterk te worden”. Van Jezus wordt verteld dat Hij 40 dagen vast in de woestijn en daarna op de proef wordt gesteld: welke keuzes gaat Hij maken? Gaat Hij bijvoorbeeld voor de macht? Gaat Hij voor carrière? Gaat Hij voor populariteit en is Hij uit om door iedereen “geliked” te worden? Welke keuzes maakt Hij, hoe stevig is Hij daarin en wat laat Hij dus achterwege? Als Jezus ervoor wil kiezen om er voor de mensen te zijn en zeker voor de mensen in de knel, dan zit een carrière met veel geld er dus niet in….. Zoals bijvoorbeeld een topsporter ook kiest om niet uit te gaan, geen bier te drinken alleen maar er alles aan te doen om die Olympische medaille te pakken.
De 40-dagentijd komt voort uit die 40 dagen van Jezus in de woestijn. Die 40 dagen beginnen altijd op de woensdag na Carnaval en ze houden op op de Paasmorgen – 16 april dit jaar. Want dan vieren we dat Jezus met al de keuzes die Hij heeft gemaakt – er zijn voor de mensen – het gered heeft! Die weg tot het einde toe is gegaan! De goede rekenaars zullen nu zeggen: dat zijn geen 40 dagen, maar het zijn er 46. Klopt! Maar de zondagen…., dan vasten we niet. Zondagen zijn feestdagen en dan neem je het er wél van…..
Vasten…, het woord “vast” zit erin. Het gaat om de vraag hoe stevig je in je schoenen staat – hoe vast dus… – en hoe consequent je kunt zijn in de goede keuzes die je maakt in je leven. Wat zijn eigenlijk de keuzes die je maakt? Wat vind jij belangrijk om voor te leven, wie vind jij belangrijk om voor te leven? En om je daar dan in te oefenen ga je met jezelf – en anderen – een soort van proef aan: lukt het mij om 40 dagen geen drank te drinken, hoe lekker ik dat ook vind? Ben ik de baas over de drank of is het andersom? Lukt het mij om 40 dagen niet te facebooken/appen omdat ik toch wel verdraaid vaak in gezelschap op mijn mobiel zit te kijken naar wie wat van mij “likes” net alsof de mensen om mij heen op dat moment niet belangrijk zijn? En alsof ik zónder die “likes” niemand ben? Lukt het mij om…, nou ja, ik denk dat iedereen wel van die dingen heeft en kan bedenken: chocola, tijd nemen voor je partner, tijd nemen voor God…, bedenk het.
In de kerk wil ik na de dienst van 26 februari in de Kamp samen met mensen die wel eens willen kijken hoe vast en zeker ze zijn in het maken van keuzes in dit leven voor mensen en dingen die ze écht belangrijk vinden samen op pad…, 40 dagen lang. Maar jij, lezer, doe gerust mee!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.