Slow down brother, over de overeenkomsten tussen een e-bike en een mens….

Slow down brother, over de overeenkomsten tussen een e-bike en een mens….

Slow down brother, over de overeenkomsten tussen een e-bike en een mens….

elektrische fiets
Even een bekentenis: sinds mijn 50e rijd ik op een e-bike. Vier jaar geleden was dat vooral een fiets voor ouderen en werd ik licht meewarig aangekeken als mensen zagen dat ik “fiets met ondersteuning”. Vooral ouderen die zónder ondersteuning fietsen hadden die blik in hun ogen. Inmiddels rijden veel scholieren op e-bikes…. en is wat ik doe dus opeens weer supermodern. Eigenlijk kan het me niet zoveel schelen of het nou cool is of juist helemaal fout: ik wil niet meer zonder! Per saldo fiets ik meer en vaker dan toen ik nog zonder motortje op mijn fiets door het leven ging. Ben ik een beetje laat, moet ik toch ca. 4 kilometer…., voorheen zou ik de auto hebben gepakt, nu de fiets, even op standje “stevige ondersteuning” en “zoef….”, ik ben er!
Voorwaarde is wel dat ik de accu van mijn fiets regelmatig oplaad. Meestal gun ik hem de zondag zijn rust. Ik zie hem glimmen en blij worden aan die lader! Soms, als ik in een week veel fiets en de accu leeg dreigt te worden, moet hij tussendoor even aan de lader. Heerlijk vindt hij het en hij kijkt me dankbaar aan. Als hij wordt opgeladen dan flikkert telkens het achterlichtje even op, alsof hij naar me knipoogt!
Vandaag ga ik voor het laatst naar de cursus “christelijke meditatie”. Die wordt gegeven in een klooster. Ik mediteer zelf al jaren en in die cursus leer ik zodanig veel bij dat ik anderen kan gaan helpen óók te mediteren. Prachtig! Voor mij zitten er belangrijke parallellen tussen mijn e-bike aan de lader en mijzelf aan de meditatie. In mijn kamer staan een krukje en een kaars. Iedere dag – ik heb het net wat meer nodig dan mijn fiets…. – zit ik daar twee keer. Nou ja, iedere dag…, soms lukt het ook gewoon wel eens niet. Maar dat moet ik dan niet te vaak gaan overslaan, want net als mijn fiets op den duur minder energie krijgt – en trappen dus zwaarder en moeizamer wordt – raakt mijn accu dan ook leeg.
Christenen worden – terecht – vaak afgerekend op hoe we naar medemensen handelen. Zien we naar mensen om? Oordelen we, of erger nog: veroordelen we óf hebben we lief en proberen we die ander te begrijpen? Delen we geld, tijd, aandacht? Het is een belangrijke kern: heb je naaste lief, zoals je jezelf lief hebt. Er is óók nog een ander belangrijk brandpunt: heb God lief. Mediteren is een vorm van God liefhebben. Dat klinkt misschien eigenaardig, ik zal proberen uit te leggen wat ik bedoel. Er is een bekend verhaal over twee zussen – Martha en Maria – en bij hen komt Jezus op bezoek. Martha gaat helemaal op én onder in het gastvrouw spelen en in het bedienen en er voor iedereen willen zijn. Maria gaat bij Jezus zitten. Het eind van het verhaal is dat Jezus Martha vriendelijk vraagt het voorbeeld van haar zus te volgen. God is blijkbaar niet een veeleisende God die ons mensen van de ene verplichting naar de andere wil jagen, maar allereerst een God bij wie je op adem kunt komen. Er “domweg” mag zijn om wie je bent en omdat je geliefd bent. Monniken noemen het “verwijlen bij God”. Zoals twee vrienden bij elkaar kunnen zitten en zwijgen waarbij die stilte niet ongemakkelijk wordt, maar juist uiting van grote verbondenheid. Voor mij zijn die dagelijkse momenten de meest kostbare van de dag. Slow down brother – tien seconden… vijftien minuten in mijn geval – alleen maar stukje bijbel, stukje stilte, stukje bidden, stukjes leven met alle
impulsen van dien die op z’n plek vallen. En daarna weer verder, het leven in. Met meer rust en ook
meer energie. Eigenlijk net als die fiets…..
En nu leer ik het ook nog om dat aan anderen te leren! Overigens…, je hoeft helemaal niet op cursus
bij mij of wie dan ook om het te leren (mag overigens bést!), maar als je denkt: wie weet is het wat
voor mij: maak ergens in je huis een rustig plekje vrij, zet er een kaars neer, koop bijvoorbeeld het
boek “Stiltedagboek” van Mirjam van der Vegt, zet het timertje van je mobiel op 10 minuten en ga
aan de lader. Slow down…, brother, slow down sister…..

Een gedachte over “Slow down brother, over de overeenkomsten tussen een e-bike en een mens….

  1. Heerlijke manier om in contact te komen met onze liefdevolle Vader! Tijd met Hem doorbrengen is quality time, voor jezelf met Hem. Hij verwacht je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.