Maximàle aandacht van koning en koningin voor het Noaberschap…

Maximàle aandacht van koning en koningin voor het Noaberschap…

Zomaar een paar verhalen die concreet in onze wijk Baalder gebeuren: in een straat woont iemand die moeilijk zijn heg meer kan knippen. Zodra buren zien dat diegene dat toch aan het proberen is staat er iemand klaar “hier, laat mij dat maar even doen!” Andere straat: iemand is geopereerd aan de rug en kan daardoor een tijd lang het huishouden niet goed doen. Buren brengen zomaar om de beurt een tijd lang iedere avond warm eten voor het betreffende gezin. Weer andere straat: in een buurtje is de één erg handig in computeren. Met alle veranderingen met de glasvezel zitten nogal wat mensen in zijn buurt met “hoe moet dat nu?” De “computernerd” is bereidwillig genoeg en helpt de buren even. Omgekeerd helpen ze hem – voor de somma van een paar kratjes bier – met het betegelen van zijn tuin.
Zomaar een paar voorbeelden – en er zijn er veel meer! – van “noaberschap”: mensen die elk in hun eigen huis wonen, maar van hun buurt en hun buren werk maken! Niet allemaal op een eilandje apart willen leven, maar samen willen leven. Dat die wil tot samenleven in onze wijk groot is bleek toen we in januari startten met het Baalder Noaberschap (www.baaldernoaberschap.nl). In no time gaven zich 200 vrijwilligers uit de beide kerken in de wijk – maar er zijn ook mensen die niet bij één van de twee kerken zijn aangesloten en zij doen nét zo enthousiast mee! – op om zomaar in hun vrije tijd voor een ander in de wijk iets te willen doen. Dat “iets” kan van alles en nog wat zijn: computerproblemen verhelpen, helpen in het huishouden, tuindingen, formulieren invullen, noem maar op! En inmiddels wordt daar met grote regelmaat gebruik van gemaakt.
Dat is niet onopgemerkt gebleven bij de burgerlijke gemeente! Op 19 juni komen koning Willem-Alexander en koningin Màxima naar de provincie Overijssel om “kennis te maken”. Elke gemeente mag die dag een paar initiatieven afvaardigen die binnen de gemeente plaatsvinden en waar de gemeente trots op is. En, ja hoor!, het baalder noaberschap is uitgenodigd! De coördinator, Hans Harlaar, zal koning en koningin ontmoeten! Het is in zekere zin extra leuk, omdat koning Willem-Alexander – toen nog als prins – in oktober van vorig jaar ook al in onze wijk was en daar bewonderend keek hoe de wijk(vereniging!), samen met de Baalderborg Groep én de Groene Welle van de wijkboerderij een gezamenlijk project aan het maken is! Daarvoor kwam hij toen “appeltjes van oranje” brengen! Kortom, binnen 9 maanden krijgt (prins) koning Willem Alexander tot twee keer toe een bijzonder beeld van onze wijk. Wellicht dat hij samen met Màxima besluit om hun woning in Griekenland te verkopen en een stulpje koopt in onze wijk…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.