In het klooster raak ik in een prachtig stil gesprek met zuster Mkwazi

In het klooster raak ik in een prachtig stil gesprek met zuster Mkwazi

blog dominee foto kloosterDeze dagen ben ik met vriend John in abdij Koningsoord. Dat is in veel opzichten een bijzonder mooi klooster. Die naam “Koningsoord” slaat natuurlijk op Christus. De zusters hopen dat Zijn Geest onder hen woont en hen bezielt en Hij in zekere zin dus zelf zo onder hen is. Volgens mij gebeurt dat! De diensten – 7 in getal door de 24 uur – ademen rust, vertrouwen, aandacht en eerbied. Het klooster zelf ligt prachtig verscholen tussen de bossen van Oosterbeek en binnen is alles verzorgd. Geen tierlantijnen, wel schoonheid van de dingen. Met als hoogtepunt: de kapel.
De zusters zelf stralen hartelijkheid uit en dat voelt nergens “klef”. Stevige, vriendelijke vrouwen, die hier met hart en ziel wonen. En telkens ontvangen ze gasten, zoals John en ik en talloze anderen. Nu is het bijzondere dat je als gasten de maaltijd samen gebruikt. Met allemaal mensen die je niet kent aan één tafel dus. Nog meer bijzonder is het dat het ontbijt en de avondmaaltijd in stilte worden gebruikt. Dat klinkt wat bijzonder en dat is het ook wel . Soms staat er zacht een muziekje op en dat doorbreekt de stilte wat. Maar andere keren is het stil en hoor je jezelf als je je koffie doorslikt (gloek), hoor je de ander als die op een cracker kauwt (dat is toch wel een aantal decibelletjes…). Nu is het wel zo dat ontbijt en avondeten vallen na kerkdiensten die heel veel stilte in zich hebben en dan is het in zekere zin wel passend om in stilte te eten. Kletsen na die kerkdiensten zou afbreuk doen.
En zo kom ik zwijgend te zitten tijdens één van de maaltijden tegenover zuster Mkwazi. Zij is een kloosterzuster van een andere orde dan de zusters in Oosterbeek en is hier een week te gast. Zij is de hele week stil, bewust. Ik weet dus niet eens of ze zuster Mkwazi heet….. Maar zo noem ik haar maar en jij, lezer, begrijpt inmiddels al dat ze een donkere huid heeft en wortels heeft in Afrika. Mooi om tegenover haar te zitten. Een nobel gezicht, gefocused op haar stilte. Soms krijg ik een klein lachje. Ik lok ze niet uit, want ik wil haar stilte niet verstoren.
Als predikant in het bijna geheel blanke Baalder zeggen we wel dat God de God is van de hele wereld, maar nu wordt het even heel zichtbaar voor mij: de andere kant van de wereld zit nu even recht tegenover mij aan dezelfde tafel. We eten hetzelfde brood en hetzelfde beleg. Zij doet Hollandse kaas op haar boterham, zie ik. Een half plakje….. Ik een hele! Zij eet dus mee van wat er “uit mijn wereld komt”. Ik eet vervolgens een boterham met pure hagelslag (mjammie) met cacao uit Afrika. Nu eet ik dus iets uit “haar deel van de wereld”. Gelukkig: het is fair trade, want ik wil het ook niet op mijn geweten hebben dat mensen uit haar land niet eerlijk beloond worden. Maar ik geniet er wél van. Haar tweede boterham is er eentje met tevredenheid – boter dus….. En zo zet ze mij weer even aan het denken over mijn consumptiepatroon en gebeurt bij ons aan tafel in het klein even heel zichtbaar wat er in het groot veel vaker gebeurt: ik (wij westerlingen) een beetje meer dan zij (en haar werelddeelgenoten….).
Deze morgen eindigt het bijzonder. We komen naast elkaar te staan in de kring als we eucharistie vieren. Samen aan tafel en wel aan die van de Heer van de hele wereld – van kaaskoppen en cacaobonenplukkers – . We wensen elkaar vrede en ik krijg weer een klein lachje. Daarna ontvangen en delen we samen met alle anderen in de kring brood en wijn. Een klein stukje, een klein slokje. We hebben er allemaal genoeg aan.

2 gedachten over “In het klooster raak ik in een prachtig stil gesprek met zuster Mkwazi

  1. Mooi zo’n gesprek kan veel meer betekenen dan duizend woorden!
    Wat heerlijk dat wij ook n God hebben waarmee wij dit soort mooie gesprekken kunnen hebben. Hij is nooit offline of bezet!

  2. Thank you for the good writeup. It in truth used to be a amusement account
    it. Look complicated to far brought agreeable from you!

    By the way, how can we be in contact?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.