Ik pas: over 40 dagen zonder alcohol en over de kunst van de zelfbeheersing
De gemeente Hardenberg start op 10 februari de actie “Ik pas”. Wie daaraan meedoet gaat proberen – en ik hoop dat het je lukt als je het doet – óf 30 óf 40 dagen geen alcohol te drinken. Wie 30 dagen geen alcohol wil drinken, die kan op 1 maart beginnen en het is de bedoeling dat het dan weer ophoudt op zondag 21 maart.
Ik doe mee, 40 dagen lang! Ik snap overigens goed dat ze op 10 februari beginnen. Tot en met 9 februari is het carnaval in Slagharen en dan hebben Slagharenaars dus wel wat anders aan hun hoofd dan geen alcohol. Overigens…., het feit dat de gemeente wil starten met die 40 dagen géén alcohol heeft te maken met de 40-dagentijd in de kerk, want die begint nl. ook op 10 februari, na het carnaval. Vanouds is dat de tijd van het vasten.
Nu klinkt dat “vasten” nogal streng. Ik zou het eerder een tijd willen noemen, waarin je jezelf – samen met anderen – de tijd gunt om serieus na te denken over de keuzes die je maakt en de gewoonten die je hebt in je leven. Hoe goed en gezond zijn je gewoonten en de keuzes die je maakt, zowel voor jezelf als voor anderen? En ben jij zelf nog de baas over wat je doet en laat in je leven?
Ik snap dat de gemeente inzet op “40 of 30 dagen geen alcohol”. In ons oosten van het land houden we wel van bier of wijn. En dat zijn dan beslist niet alleen jongeren, die in een keet samen zitten te drinken, maar op zaterdagen in kantines wordt er ook plezierig ingenomen. Onderschat ook niet de 55+ers, die voor het eten vast een wijntje nemen – iedere dag…. – en dat in de avond dan nog aanvullen met nog één of twee of…. Voor je het weet heb je een alcoholprobleem. Drank maakt meer kapot dan je lief is, weet ik vanuit mijn werk en van vroeger toen drank bij ons thuis veel kapot maakte – het kwam later Goddank weer goed!
Zelfbeheersing, misschien is dat wel de kern waar het om draait. Heb ik mezelf, mijn “zelf” in de hand? Globaal denk ik dat er in een mens twee sterke krachten zijn: de lust/driftkant aan de ene kant, ons geweten aan de andere kant. Als onze lustkant de baas is in ons leven kunnen we slecht stoppen met dat wat we mooi, leuk en lekker vinden. Je hoeft dan niet alleen aan drank te denken, maar je kunt bijvoorbeeld ook aan eten, seksualiteit óf computergebruik denken. Telkens je facebook of instagram of whatsapp checken….. en daar niet meer mee kunnen stoppen. Verslaving ligt op de loer en je móet telkens maar kijken of je niet al weer een “like” hebt op je facebookaccount.
Omgekeerd: als ons geweten de overhand krijgt, dan wordt het leven ook enorm verkrampt en verslaafd op een andere manier. Er zijn mensen die mogen van zichzelf geen rust nemen en eens lekker op de bank zitten met een boek of een krantje. Altijd maar werken, actief zijn, nooit een terrasje met een bakje koffie of een biertje….. Er zijn mensen die gunnen zichzelf nooit iets leuks, omdat ze een streng geweten hebben dat bij het minste of geringste dat “leuk, mooi, lekker of gezellig” is afgaat en “foei” roept.
Zelfbeheersing is, dat ik zélf de baas ben over zowel de lustkant áls de gewetenkant Dat ik kan genieten van een glas wijn én mezelf niet ver-drink in de drank om vervolgens te verzuipen in de problemen. Of misschien is het voor sommigen wel weten, dat het voor hen geen optie is om één of twee glazen te drinken, omdat de alcohol de baas dan weer wordt in hun leven. Zij zijn – respect – de baas over alcohol door het nooit meer te drinken. Of dat ik lid ben van facebook en het een half uurtje per dag bekijk enz.
Die 40 dagen, ze komen oorspronkelijk uit het verhaal van Jezus die in de woestijn is om daar getest te worden op zijn zelfbeheersing door de duivel. Dat woord klinkt enorm middeleeuws, maar het woord dat in de bijbel wordt gebruikt betekent letterlijk “in de warbrenger”. Het zijn dagen waarin Jezus nadenkt over de keuzes die Hij moet en wil maken. Eén van de vragen is bijvoorbeeld die naar de macht. Zal Hij macht hebben op de manier van president Assad: je zin en macht doordrukken met geweld ten koste van anderen? Of zal Hij zijn capaciteiten, zijn gaven van God inzetten om mensen lief te hebben en dan vooral de mensen die knap in de problemen zitten? Hij kiest voor het laatste en, zo vertelt de bijbel, de goede Geest van God inspireert Hem daarbij.
Verderop in de bijbel wordt verteld dat zelfbeheersing één van de vruchten is van de Geest. Je zou het een soort resultaat kunnen noemen van: oefenen met keuzes maken. Dat is één van de waardevolle kanten van de 40-dagentijd in de kerk.
Of je het nu doet omdat de gemeente je uitdaagt om eens 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan óf omdat het religieuze redenen heeft – voor mij geldt beide – …., als het je aanspreekt: doe mee, pas ook een tijd met alcohol. Je kunt je aanmelden op: www.ikpas.nl
Ik heb me aangemeld, maar vind het vast heel lastig!
Ik drink maar al te graag een glaasje,dat wil ik hier eerlijk bekennen.
Ik kreeg een mail ter bevestiging, dus dat voelt wel goed.
Het geeft ook rust in je beslissing om de 40 dagentijd die verdieping te geven en te ervaren.
Ik hoop dat ik in contact kom met anderen van PKN die de keuze ook hebben gemaakt.