Gewoon dóen is in de gemeente Hardenberg gelukkig de normaalste zaak van de wereld.

Gewoon dóen is in de gemeente Hardenberg gelukkig de normaalste zaak van de wereld.

Allereerst wil ik Charlotte Extercatte van harte logo_kracht_van_gewoon_doenfeliciteren met het winnen van de “gewoon doener”prijs 2015 van de gemeente Hardenberg. Net zoals ik de andere genomineerden – Birgit Rusken en Tim van den Berg – wil feliciteren. Dat een 15 jarige – Tim – genomineerd wordt, super! Jongeren kunnen geweldig veel mooie dingen doen!
Al het andere wat ik nu ga schrijven komt niet in mindering op mijn waardering voor Charlotte, Tim en Birgit. Mijn moeite zit nl. niet in de prijswinnaar of de genomineerden, maar in de prijs zélf.
Dat zit zo: als predikant werk ik bijna als enige betaalde kracht in een organisatie waarin verder iedereen alles doet op vrijwillige basis. Veel mensen doen vaak jarenlang iets voor een ander zomaar, voor niets! Zonder hen zou een kerk niet kunnen draaien. Binnenkort mag ik iets aardigs zeggen tegen zo iemand en diegene zei: “ik wil liever niet in de belangstelling staan. Wat ik doe is heel gewoon en er zijn heel veel vrijwilligers die hetzelfde doen”.
Dat klopt! Wat ook klopt is dat veel van de mensen die in de kerk vrijwillig dingen doen óók nog op andere plekken vrijwillig actief zijn: in het ziekenhuis als gastvrouw, op Baalderborg, in Clara, bij sportclubs, natuurverenigingen, buurtverenigingen, voor vluchtelingen, zonnebloem, rode kruis noem maar op! En dat doen ze daar dan weer samen met allerlei andere mensen, die zich – kerkelijk of niet, er zijn in Hardenberg máchtig veel aardige en betrokken mensen die zich inzetten! – allemaal vrijwillig inzetten. Al die vrijwilligers – samen burgers, medemensen! – geven invulling aan het woord “samen-leving”. Het is de smeerolie van de burgerlijke gemeente Hardenberg en het is denk ik terecht dat Hardenberg als slogan heeft “Hardenberg, de kracht van gewoon dóen!” Het is iets dat mensen hier in het bloed en in de genen zit. Gewoon doen is hier de normaalste zaak van de wereld. Het mag gezegd en nog meer gewaardeerd worden.
Maar of dat dus dan moet met een prijs voor de “beste-gewoon-doener”? Ik ken zo 30 mensen – ik overdrijf echt niet! – van wie ik vind dat ze die prijs écht mogen hebben! En anderen zullen nog weer ándere kandidaten kunnen noemen die ik niet ken. Kandidaten genoeg in de gemeente Hardenberg! Maar al die 30 mensen, die ik ken – en zo gaat het ongetwijfeld ook met de genomineerden en de prijswinnaar! – doen wat ze doen niet om er een prijs mee te winnen, maar omdat ze er de zin van inzien. En ze doen het ook al niet om “de beste-gewoon-doener” te zijn. Dat woord klopt al niet. Hoe kun je nu de beste zijn in “gewoon doen?” Overigens, er bestaat al een soort prijs voor “beste gewoon-doener” en die heet “lintje-van-de-koning”. Ik gun ieder die tot nu toe een lintje heeft gekregen of het zal krijgen rond 27 april dat lintje van harte! Maar ook daar geldt wat mij betreft dat ik ook genoeg mensen zie die geen lintje krijgen, die het wat mij betreft écht zouden mogen niet krijgen.
Genoeg nu over waarom ik deze prijs – niet de prijswinnaar of genomineerden, integendeel!! – jammer vind. Heb ik een alternatief? Ja! De gemeente Hardenberg heeft zo’n 60.000 inwoners verdeeld over een heel aantal kernen (van Sibculo tot aan Balkbrug en alles wat er tussen ligt). Ga een rooster maken en houd om de drie jaar een feestavond in iedere dorpskern of stadswijk. Schrijf alle verenigingen aan en nodig via alle kanalen die daarvoor zijn de mensen in die dorpskern/stadswijk uit die vrijwilligerswerk doen. Bied ze een kop koffie, iets lekkers erbij en een drankje aan en zeg dat je blij bent dat gewoon doen voor hen de normaalste zaak van de wereld is!

2 gedachten over “Gewoon dóen is in de gemeente Hardenberg gelukkig de normaalste zaak van de wereld.

  1. Goed idee en ook met je redenering ben ik het eens. Maar….ik woon niet in de gemeente hè.

    met hartelijke groet,
    Klaas Wildeman

    1. Je hebt gelijk. Iedereen zou gewoon doener van t jaar moeten worden!!! Er zijn zoveel die hun hart..lës hun hart openstelle n voor n ander. Respect ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.