Ga je voor een 2nd Love of 4 je je 1st love……

Ga je  voor een 2nd Love of 4  je je 1st love……

[vc_row el_position=”first last”] [vc_column] [vc_column_text el_position=”first last”]

De afgelopen dagen zag ik flarden van de WK atletiek via Eurosport. Mooi, die bronzen medaille van Dafne Schippers! En we hebben zilver, nu een net Nederlander geworden Ghanees dat voor ons heeft vergesprongen. Nu is Eurosport een commerciële zender dus om de klipklap is er reclame te zien. Geregeld komt er dan een commercial van “second love” voorbij. Ik word hartelijk uitgenodigd om naast mijn huwelijk met Gerda daar eens te gaan flirten (enz…) met andere vrouwen. Onlangs hebben SGP-jongeren nog gevraagd aan de rechter of dat niet verboden kon worden: je gaat toch niet stoken in een (al dan niet) goed huwelijk. De jongeren kregen geen gelijk: de reclame mag.

Dat is licht bijzonder: sinds een aantal jaren is het verboden om op radio en tv – en zelfs internet! –  om reclame te maken voor tabakswaren. Iedereen is het er wel over eens dat roken ongezond is en in een aantal gevallen dodelijke ziektes veroorzaakt. Alcoholreclames mogen pas na 21.00 uur worden uitgezonden: dit om jonge kinderen niet op al te jonge leeftijd aan de drank te brengen. Dat schijnt knap slecht voor de ontwikkeling van hun hersenen te zijn.

Let op: het feit dat deze reclames niet (voor 21.00 uur) worden vertoond betekent niet dat er niet meer gerookt noch – te veel – gedronken wordt. Maar het is wél een maatschappelijk signaal: blijkbaar vinden we het maatschappelijk gezien niet goed dat roken en drinken worden gepromoot. Vreemdgaan mag blijkbaar wel gepromoot worden. Hoe komt dat? Is het misschien dat we SGP-jongeren te “conservatief” vinden? Als zij het zeggen…., met hen kun je het niet mee eens zijn, dat staat niet goed. Is het een drang naar vrijheid? Maar wat is vrijheid? Je verlangens volgen/niet kunnen beheersen ten koste van anderen? Nicotine gebruiken en dat niet kunnen beheersen noemen we verslaving en dat is het tegendeel van vrijheid….

Eerlijk gezegd: ik vind dat ze gelijk hebben, die SGP-jongeren. In 25 jaar domineeschap heb ik niet alleen mensen kapot zien gaan aan tabak of alcohol, maar ook aan vreemdgaan. Het raakt mensen emotioneel én financieel. Het eerste vind ik overigens veel wezenlijker dan het tweede, maar het komt er vaak wél als extra probleem bij. Wat het vreemdgaan oplevert? Doorgaans een slecht geweten van de vreemdgang(st)ers en een serie van leugens. Of anders een soort muur die de vreemdganger (m/v) opbouwt en een reeks argumenten waarmee deze voor zichzelf rechtvaardigt waarom het toch “goed” is dat h/zij dit doet. Vaak een kapot huwelijk, waarbij de bedrogen partner door allerlei emoties heen moet: gevoel van minderwaardigheid (wat heeft die ander dat ik niet heb), kwaadheid, woede, verdriet. Dikwijls moet er een huis worden verkocht met alle financiële perikelen – zeker nu! – van dien! En, als er wel relatieherstel is, dan is er ook écht herstelwerk aan de orde! Therapie en tijden lang die nodig zijn om het geschonden vertrouwen te herwinnen.

Als er kinderen in het spel zijn: verdriet om problemen van pa en moe, verlatingsangst; later hebben kinderen dikwijls  problemen om zichzelf aan een ander te hechten. En, als er wel een scheiding ontstaat: heel vaak loyaliteitsproblemen voor de kinderen en het gevoel te moeten kiezen tussen vader óf moeder.

Het kan iedereen gebeuren: in een vaste relatie verliefd worden op een ander. Als die reclames van “second love” wel worden verboden, dan houdt het vreemdgaan niet op. Dat is al zo oud als David die Batsheba naakt zag baden en haar vervolgens schaakte en haar man Uria over de kling joeg. Verliefd worden op een ander is wél een belangrijk signaal en een keuzemoment: wat zegt dit over mijn eigen relatie? Waar moeten we investeren, praten enz…… Werk aan de winkel! In de regel levert dat stukken minder ellende op dan vreemdgaan. Wie samen door een dal gaat en met en voor elkaar vecht, kan (het is niet gegarandeerd) er ook sterker weer uitkomen.

Kappen dus, die reclame, net als met alcohol en roken. Alcohol? Link voor je lever! Nicotine? Link voor je longen! Vreemdgaan? Slecht voor je hart. Het kan breken, dat van jou of dat van een ander. Beter om aan je 1st love te werken en die te 4en dan die met een 2nd love te verstieren.

 

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row]

3 gedachten over “Ga je voor een 2nd Love of 4 je je 1st love……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.