Een handboek voor gescheiden ouders ….

Een handboek voor gescheiden ouders ….

Een handboek voor gescheiden ouders voor op je nachtkastje “Aan alle gescheiden ouders”, Marsha Pinedo…..

Het gebeurt bij 1 op de 3 huwelijken: een scheiding. Laatste cijfers lijken te gaan richting de 40 procent. Er zijn schoolklassen waar meer kinderen zitten van gescheiden ouders dan van ouders die nog bij elkaar zijn.
Als predikant kom ik het ook geregeld tegen. Hoewel ik altijd kijk – voor zover ik er al invloed op heb – of een relatie te redden is, zie ik ook dat de scheiding in veel situaties de minst slechte oplossing is. Als er huiselijk geweld is, mensen duurzaam samen ongelukkig zijn, er een derde in het spel is, psychiatrische ziekten of iets dergelijks waardoor een gelijkwaardige relatie tussen de twee partners onmogelijk is, is scheiding vaak de enige oplossing.
Voor de ouders die in scheiding liggen is het dan alle hens aan dek. Zeker als de ene partner helemaal niet wil scheiden. Het is een ommekeer: degene die ooit de liefste was in je leven wordt nu degene die je niet meer in je nabije omgeving kunt verdragen en h/zij is al helemaal je liefste niet meer. Of als de ene partner nog wel van die ander houdt: boosheid, onmacht, frustratie…. Er moet van alles geregeld worden: voor één van de twee een andere woonruimte, moet het huis (als er een koophuis is) verkocht worden, hoe reageert de omgeving, de wederzijdse familie? En als je dan alleen zit in een ander huis…., dan moet je alles nog verwerken.
En…. o, ja, er zijn ook de kinderen. Dat is natuurlijk een heel ingewikkelde: degene van wie jij wilt scheiden, jouw ex-geliefde, blijft wél een leven lang óók de ouder van jullie kind/kinderen. Wat nóg ingewikkelder is: door de bank genomen is het voor je kind écht het allerbeste dat jij en “die ex van je” zo goed mogelijk sámen ouder blijven van je kind. Ik durf te zeggen dat dat de belangrijkste taak is die je hebt na je scheiding: hoe blijf je in het belang van je kinderen zo goed mogelijk samen ouder?
Ik spreek geregeld met kinderen als hun ouders in een scheiding liggen. Ik spreek ook nog wel eens met ze als de scheiding al voorbij is en hun ouders vaak al weer een andere vriendin/vriend – of nog weer een andere….. – hebben. En soms spreek ik met kinderen van wie de ouders jaren geleden al gescheiden zijn, bijvoorbeeld als die kinderen zélf gaan trouwen en er de ingewikkelde vraag is “komen pa en ma allebei en kunnen ze naast elkaar zitten op zo’n dag?” Ik hoor heel verschillende verhalen. Globaal: óf ouders slagen erin de schade voor hun kinderen goed beperkt te houden óf kinderen ondervinden levenslang flinke tot ernstige hinder van de scheiding van hun ouders. Wat daarin cruciaal is, is: luisteren ze naar de wensen van hun kinderen, gunnen ze hun kinderen een goede relatie met hun vader/moeder én zijn ze bereid en in staat om samen positief ouder te blijven?Omslag-Pinedo-Vollinga-3D-pers
Het bijzondere is, is dat kinderen vaak tijdens de scheiding vooral naar vader en moeder aangeven dat “het best goed gaat”. Dat is lang niet altijd waar, maar kinderen zien dat pappa en mamma zelf al verdrietig genoeg zijn, met elkaar ruzie maken en ze ervaren hun meest nabije omgeving dan niet als veilig genoeg om te zeggen wat zíj voelen. Juffen en meesters, ooms/tantes, opa’s/oma’s, andere vertrouwenspersonen zijn dan vaak veiliger. Maar ja…, zeg je daar echt alles tegen? Het is een natuurlijk proces, dat kinderen hun ouders dan sparen. Terwijl hun wereld voor een deel instort: komt pappa niet meer terug? Mamma niet meer? Ik zal ze missen! Als ik bij pappa ben…, hoe gaat het dan met mamma? Ik mis haar dan én omgekeerd.
Marsha Pinedo is een dochter van gescheiden ouders én ze is kindertherapeute. Ik denk dat het geen toeval is: veel van wat ze bij haar thuis vroeger graag anders had zien gaan, probeert ze nu bij anderen te voorkomen. Ze schreef – samen met Petra Vollinga – het boek “aan alle gescheiden ouders”. Daarin komen kinderen wier ouders gescheiden zijn aan het woord over allerlei concrete punten waar kinderen en ouders mee te maken kunnen krijgen als er een scheiding is: Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden, hoe help je sámen je kind als je apart gaat wonen, hoe voorkom je dat je kind het gevoel krijgt dat h/zij moet kiezen tussen jullie, hoe ga je om met je kind als je verliefd wordt op een nieuwe partner, hoe gedraag je je als nieuwe partner naar het kind van je nieuwe geliefde (je bent m’n vader niet!!!), hoe blijf je onderling communiceren als ex-geliefden, die sámen ouder zijn?
En dat op een zodanig concrete manier, dat het wat mij betreft een handboek is voor iedere gescheiden ouder in het belang van je kind, want er staan écht heel wijze adviezen in. In het boek óók de raad om het allebei te lezen en een derde te vragen – goede vriend, maatschappelijk werker enz. – jullie te helpen om samen ouder te blijven. Ik heb me voorgenomen dat als ik weer mensen die gaan scheiden tegenkom hen allebei dit boek te geven. Alsjeblieft…., lees het, leg het op je nachtkastje, haal eruit wat voor jullie kinderen belangrijk is…. In het belang van misschien wel het liefste dat je op deze aarde “hebt”: je kinderen….
Voor een voorproefje deze open brief die kinderen schreven aan hun ouders: http://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-gescheiden-ouders/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.