De kerk op een spirituele gezondheidsbeurs in de evenementenhal……

De kerk op een spirituele gezondheidsbeurs in de evenementenhal……

De kerk op een spirituele gezondheidsbeurs in de evenementenhal……

Dit weekend ben ik in Londen! Met de collega’s met wie ik de cursus “missionaire specialisatie” volg gaan we allerlei nieuwe initiatieven bezoeken waarmee de kerken in Londen zichzelf mídden in de samenleving daar manifesteren.

Dat heeft twee redenen: voor veel Engelse mensen is de kerk en waar die voor staat een “ver-van-mijn bed-show” (far-from-their-bedJ). Tegelijk zijn die kerken daar zelfbewust genoeg, dat ze vinden: ja, maar waar wij het over hebben is zó waardevol, dat we dat wél met mensen willen delen. Dus is de beweging omgekeerd: niet de mensen gaan naar de kerk, maar andersom, de kerk gaat naar de mensen. Overigens hebben ze dat niet van zichzelf, maar dat hebben ze van Jezus, die hetzelfde deed en zo aan heel veel mensen in Zijn tijd duidelijk maakte hoe zinvol geloven, hopen en liefhebben en met Hem optrekken wel niet is. Op allerlei verfrissende manieren – het heet in Engeland “fresh expressions – is de kerk daar tussen de mensen (http://www.freshexpressions.org.uk/). Er is een kerk waar skaters komen; een kerk midden in een peuterspeelzaal; een “nachtkerk”. Noem maar op! En wij gaan kijken en van die Engelsen – die het dus van Jezus hebben – afkijken hoe je dat doet: out of the box, buiten je veilige kerkgebouw midden tussen de mensen je geloof delen en er vaak heel praktisch en dienstbaar zijn voor en tussen de mensen. Want dat is ook een belangrijk element: als je kerk bent tussen de mensen, moet je weten wie die mensen zijn en zodat jij daar op een positieve manier aanwezig kunt zijn. Ik heb daar heel veel zin in.

Tegelijk…., het is jammer dat het net in dít weekend valt. Was ik dit weekend thuis geweest – ik hoef niet voor te gaan, vrije zondag – dan had ik 27 november graag met een standje gestaan in de Evenementenhal bij ons in Hardenberg. Daar wordt nl. een spirituele gezondheidsbeurs gehouden. Ik lees op de site van de evenementenhal, dat het enorm sfeervol gaat worden en nog informatief en inspirerend ook. Er zijn allerlei verschillende spirituele raadgevers: paragnosten, coaches, handlijndeskundigen, kaartleggers, auralezers en noem maar op. Alles is er. Alles behalve de kerk….! En, voor zover ik weet, zijn we ook niet uitgenodigd. Ik denk dat ik het virus van de cursus “missionaire specialisatie” nu goed in de botten heb, want daar wil ik dus eigenlijk wél bij zijn. Er gaat iets scheef, dat als mensen naar zin, naar het hogere, naar spiritualiteit zoeken de leverancier van dat alles – door de eeuwen heen – er niet met een standje staat. En zichzelf ook niet uitnodigt, als we niet uitgenodigd worden. Een beetje hetzelfde als dat er een beurs is over Licht en Philips staat er niet…. (ja…, Philips maakt nog steeds lampen en de kerk praat nog steeds over God….)

Toegegeven, het lijkt me ook wel een beetje spannend. Maar hoe bijzonder kan het zijn: ik zou een standje willen neerzetten met daarin een hoekje met twee stoelen. Kan ik rustig praten met mensen over God, die daar belangstelling voor hebben. Want die zullen er vást rondlopen, anders ga je niet naar zo’n beurs. Of met mensen die helemaal afgeknapt zijn op de God van de kerk. Die zullen er vast ook rondlopen en mooi dat je die dan ook eens spreekt! In de kerk spreek ik ze niet en dit is dus “out of the box”. Ik zou er een rustig plekje willen hebben met een brandende Paaskaars waar mensen, die dat willen, de rust kunnen vinden om te bidden. Wil ik ook evt. met liefde met ze doen. Een houten kruis moet er staan, waarop mensen post-it-papiertjes kunnen plakken van dingen die hen dwars zitten en die ze graag aan God, aan Jezus kwijt willen. Dat kan enorm opluchten! En uiteraard liggen er ook een aantal boeken, bijbel in gewone taal, waar mensen die meer willen weten materiaal kunnen meenemen.

Ik zou benieuwd zijn naar de ontmoetingen met mensen uit ándere standjes. Hun verhaal en levensvisie horen. En ik ben ook al nieuwsgierig wie er allemaal rondlopen. Stiekem verwacht ik ook een aantal mensen van de kerk te zien. We hebben het nooit zo over dit soort dingen in de kerk, maar ik denk dat heel veel mensen binnen de kerk óók wel eens “buitenshuis” eten. Ik ben ook benieuwd naar hún verhalen, als ze er inderdaad zijn.

Maar ja…., ik loop in Londen rond om te leren hoe ik out-of-the-box kan leren denken. Ik snap het misschien al een beetje. Volgend jaar……!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.