Column ‘even sToren’

Column ‘even sToren’

Onze dominee Wim van der Wel is één van de auteurs van deze column in ‘De Toren’. Deze week een column van zijn hand.

Niet democratisch….

Toen ik besloot om mee te doen aan deze columns  zei ik: ik ga het niet over God hebben. Dit is per slot geen kerkblaadje! Wel heb ik het, zoals ook  de andere columnisten  over van alles en nog  uit mijn dagelijks leven en werk en daar speelt geloof  een rol in. Maar met kerst ga ik een uitzondering maken. Beetje de kat op het spek binden, een dominee een column laten schrijven in kersttijd in de kerstbijlage! Tegelijk: als er één moment is om over geloof te schrijven, dan nu. Want kerst voelt voor velen als “voor iedereen”. En dat klopt! Eén van de meest mooie én lastige dingen is dat Jezus uit een maagd geboren is. Nu weet ik echt hoe kinderen verwekt worden. Noch ik, noch mijn kinderen, niemand  heeft ooit kunnen kiezen om verwekt én geboren te worden. Ook niet in welk land, welke tijd en welk gezin. Niet democratisch dus, niet eens aan ons gevraagd. Je hebt het er maar mee te doen. Leven is soms een groot plezier maar vaak ook een enorme zoektocht met diepe dalen. Soms is het zo zwaar dat mensen verzuchten “ik wou dat ik niet geboren was”. Vaak is het een mix.

Eén facet van de maagdelijke geboorte is dit: Jezus kon wél kiezen óf en wáár, wanneer en bij wie Hij geboren wilde worden. Hij koos bijzonder:  bij een jong meisje waarvan je je af kunt vragen of ze zo’n zwangerschap aankon, in een gewelddadige tijd waarin Romeinen Israël bezetten. En al snel na zijn geboorte heeft koning Herodes het gemunt op zijn leven en vluchten z’n ouders met Hem naar Egypte. Ben benieuwd of ze in Egypte zeiden: vol is vol.

Kortom, Jezus kiest ervoor om in moeizame omstandigheden, tijd én gezin geboren te worden. Dat is een statement. Het vertelt dat het leven zelf én vooral wij mensen voor Hem de moeite van zijn liefde én komst waard zijn. Het kan enorm goed doen als je diep  in het donker zit en je jezelf niks waard vindt en iemand komt jóu opzoeken. Later, als Hij groot is, brengt Hij dat telkens in de praktijk. Zoekt vooral mensen in de marge op, omdat ieder mens een kostbaar mens van God is. Daarom is kerst voor iedereen. Inspirerend kerstfeest gewenst!